Witam wszystkich. Dużo użytkowników fifaplay pyta się mnie jak ja to robię, jest to prosta rzecz i chciałbym wam zaprezentować jak zrobić łatwą sygnaturkę ![]()
[ Używam Photoshopa CS4 ]
No to zaczynamy.
Wciskamy kombinację CTRL + N wyskakuje nam okienko z ustawieniami naszego obrazka.
Ustawiamy tak jak na screenie poniżej;
I pojawia nam się okienko z przezroczystą warstwą. Otwieramy plik z paczki o nazwie tex1. Teraz za pomocą zaznaczenia, zaznaczamy cały obrazek i wciskamy CTRL + C tak jak na ss:
Przechodzimy na naszą warstwę roboczą i wklejamy CTRL + V na warstwę naszą texturkę.
Możemy ją ustawić wedle uznania:) U mnie wygląda to tak:
Kolejny krok to wklejenie tex 2. Robimy to wszystko analogicznie co z tex1. Czyli zaznaczamy, później CTRL + C, CTRL + V.
Ustawiamy wedle uznania i wygląda to tak.
Teraz magiczny krok. Robimy tak jak na screenie:
Odrazu widać na screenie jak to wygląda. Teraz wklejamy render. W paczce zamieściłem Pandeva w barwach Interu Mediolan. Robimy to samo co z każdą texturką. Przy pomocy klawiszy CTRL + J robimy nową warstwę z Pandevem. Tak jak w przypadku tex 2 ustawiamy teraz nie na rozjaśnienie, a Rozjaśnienie Liniowe(DODAJ). Oraz zmieniamy krycie na 30% tak jak na screenie poniżej:
Kolejny krok wklejamy tex 3. Ustawiamy na samą górę. Robimy efekt jak w przypadku kopii Pandeva, czyli Rozjaśnienie Liniowe(DODAJ), musi być tak jak na ss:
Teraz wklejamy tex 4. Ustawiamy ją tak jak na ss, oraz dodajemy efekt magiczny Rozjaśnienie jak na poprzednich obrazkach:)
Tak to wygląda, zaznaczyłem gdzie ma leżeć tex 4.
A magiczny cień tworzymy, wciskając na warstwach prawy przycisk myszy, i wybierając Opcje mieszania, tak jak na ss:
Jesteśmy w okienku ' OPCJE MIESZANIA ' ustawiamy wszystko tak jak na ss:
Na końcu aby efekt był ciekawszy można zmienić opcje na nakładkę tak jak na ss:
Teraz pozostało nam tylko zapisać pracę, najlepiej w formacie PNG.
Dziękuję, myślę, że pomogłem oraz, że pokazałem, iż to nie jest trudne:)
Outcome [ to co nam powinno wyjść ]:

Zapraszam do pokazywania co wam wyszło z tuta w tym temacie.
Paczka z texturami:
http://www.przeklej.pl/plik/tutorial-rar-00280n9na2113sp
Copyright by majster ©
2011 FIFAPLAY.COM.PL
Ten post był edytowany przez majster. dnia: 06 March 2011 - 13:04