Fifa 12 jest bardzo podobna do 11. Podobny panel przy włączaniu. Ustawienia gry > Ikony przycisków i do wyboru miałem automatycznie wykryty Logitech Rumble Pad 2. Lepsze pady polecane przez nas na forum są kompatybilne z nową fifą. Przy intro pokazuje się nam
Wayne Rooney z
Manchesteru United. Jak dla mnie jest do bardzo dobry wybór. Następnie wybieramy swoją ulubioną drużynę (tylko z sześciu dostępnych w demie), następnie jest samouczek tutoriali np. odbieranie piłki zawodnikiem. Później jak w fifie 11 mamy arene i do dyspozycji akcje 1on1, rzut karny, rzut wolny, co kto woli. Ciężko odbierało mi się piłkę zawodnikom, obrońcy przeciwnika również zachowywali się lepiej niż w 11. Wracali i pilnowali pozycji. Barcelona w swoim stylu operowała piłka. Świetnie radzili sobie szczególnie w środku pola Xavi i Iniesta. Pique przy jednej akcji zdecydował się na rajd w stylu Lucio, pod bramkę przeciwnika. Panowanie nad piłkarzem również zostało poprawione, jednak ciężko ocenić wszystko po jednym meczu. Demo nie odzwierciedla wszystkiego. Dla mnie gra jest w 70% podobna do 11, z małymi poprawkami.
Pierwszy mecz zagrałem
Manchesterem City na
FC Barcelonę. Wygrałem 2:1. Dla mnie obie bramki strzelił Carlos Tevez, dla Barcelony David Villa. Pierwszy zdobyłem bramkę, lecz Barcelona wyrównała. Decydujący cios na początku drugiej połowy zadał Carlos. Poniżej mój skład.
Radość piłkarzy Man City po strzelonym golu. Udało wykonać mi się jedną nową cieszynkę i była dobrze dopracowana do Teveza. W grze mamy dostępnych kilka nowych.
Grafika według mnie jest dużo lepsza niż w 11. Widać wiele szczegółów, Joe Hart jest bardzo dobrze odwzorowany. Pozostali zawodnicy City również są perfekcyjnie dopracowani. Nie trzeba ukrywać, iż jest to chyba najlepiej stworzona drużyna w Fifa 12.
Nowością jest grafika końcowa, w której podane mamy noty zawodników za mecz, kapitana drużyny, zawodnika meczu, liczbę strzelonych bramek a także fajnie pokazaną taktykę drużyny.
Pierwsze wrażenie jak zwykle przy nowej fifie na plus. Mam nadzieję, że nie będzie wielu bugów gry oraz że będzie można w ciągu długich godzin gry odkryć dużo ciekawych zagrań i nowości. Demko fifa 12 jest również lepiej dopracowane niż poprzednie demo fify 11, nie miałem problemów z odpaleniem gry. Jedynym minusem było usunięcie fify 11.