Skocz do zawartości

Sezon NBA 2011/2012

10 odpowiedzi na ten temat

#1 Leo

Legenda

• Root
  • 5499 postów
  • Numer GG: 2201577
  • Internet:53 MB
  • EA Nick:LeoFP

Napisany 23 December 2011 - 03:50

Dodany obrazek

Najlepsza zawodowa liga koszykówki świata czyli NBA startuje z opóźnieniem spowodowanym lokautem. Start zapowiedziany jest na 25 grudnia. Sezon zasadniczy zostanie zakończony 26 kwietnia, natomiast ostatni mecz finałowy najpóźniej zaplanowany jest na 26 czerwca 2012 roku. Nie ma co ukrywać, że fani długo wyczekiwali na początek rozgrywek. W Polsce NBA z roku na rok popisy gwiazdorów ligi NBA oglądane są coraz chętniej.

Inauguracja 25 grudnia jest jedną z najbardziej ciekawych od lat. Rewanż za finał poprzedniego sezonu Dallas Mavericks vs Miami Heat, Chicago Bulls vs Los Angeles Lakers a także New York Knicks vs Boston Celtics. Spotkania najlepszych na "papierze" drużyn NBA zapowiadają się hitowo. Tej nocy zagrają również Thunder vs Magic oraz Warriors vs Clippers.

Dodany obrazek

Wyłączne prawa do transmisji NBA w sezonie 11/12 posiada Canał +. Pokazywanych będzie znacznie więcej spotkań niż w poprzednich sezonach bo aż 4 tygodniowo, większość meczy fazy Play-Off a także wszystkie mecze finałowe. Fani Marcina Gortata mają powody do radości. Stacja Canał + zapowiedziała transmisję, kilku spotkań Polaka występującego w Phoenix Suns na swoich antenach.

"Jesteśmy bardzo szczęśliwi, iż możemy rozwijać współpracę z Canał + Polska, serwując kibicom więcej relacji z wykorzystaniem kanałów oraz różnorodnych form prezentacji" powiedział Dan Markham pełniący funkcję Wiceprezesa NBA ds. Dystrybucji Mediów

Inauguracyjne mecze w Canał + w sezonie 11/12

Niedziela -25 grudnia godz. 20:30 Dallas Mavericks – Miami Heat
Niedziela -25 grudnia godz.23:00 Los Angeles Lakers – Chicago Bulls
Wtorek - 27 grudnia godz. 02:00 Miami Heat – Boston Celtics
Piątek - 30 grudnia godz. 02:00 New Orleans Hornets – Phoenix Suns

Dodany obrazek

W NBA nie brakuje gwiazd. MVP (najbardziej wartościowy gracz) poprzedniego sezonu został rozgrywający Chicago Bulls Derrick Rose. Ten młody gracz poprowadził ekipę Byków do finału konferencji Wschodniej, ulegając w finale Miami Heat. Nabrał doświadczenia i w tym sezonie drużyna z Chicago może zagrozić najlepszym. Faworytem wg. bukmacherów do mistrzostwa jest drużyna Miami Heat. Posiadają w swoich składzie LeBrona Jamesa oraz Dwyane Wade'a. Z pewnością ich duma została podrażniona po porażce w ubiegłorocznym finale z ekipą Mavericks. Jedną z gwiazd ligi może zostać Kevin Durant (Thunder), gracz notujący w poprzednim sezonie jedną z najlepszych średnich zdobywanych punktów w meczu. Po przyjściu Chrisa Paula do Los Angeles Clippers, drużyna z miasta aniołów może poważnie namieszać w lidze. Tradycyjnie nie możemy zapominać o mistrzach z 2008 roku czyli Boston Celtics. Doświadczeni gracze tacy jak Kevin Garnett, Ray Allen czy Paul Pierce są w stanie sięgnąć w tym roku po tytuł. Mocnymi drużynami w tym sezonie będą także New York Knicks, San Antonio Spurs, Orlando Magic oraz Los Angeles Lakers głownie dzięki Kobe Bryantowi. Zdobycie mistrzostwa przez inne ekipy niż wymienione powyżej wydaje się mało realne. Jednak w sporcie wydarzyć się może wszystko.

Konferencja Wschodnia:

Dodany obrazek
  • Atlantic Division
Boston Celtics
New Jersey Nets
New York Knicks
Philadelphia 76ers
Toronto Raptors
  • Southeast Division
Atlanta Hawks
Charlotte Bobcats
Miami Heat
Orlando Magic
Washington Wizards
  • Central Division
Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers
Detroit Pistons
Indiana Pacers
Milwaukee Bucks

Konferencja Zachodnia

Dodany obrazek
  • Northwest Division
Denver Nuggets
Minnesota Timberwolves
Oklahoma City Thunder
Portland Trail Blazzers
Utah Jazz
  • Southwest Division
Dallas Mavericks
Houston Rackets
Memphis Grizzlies
New Orleans Hornets
San Antonio Spurs
  • Pacific Divison
Golden State Warriors
Los Angeles Clippers
Los Angeles Lakers
Phoenix Suns
Sacramento Kings

Dodany obrazek

Na forum jest wielu fanów NBA. Temat mam nadzieję będzie kontynuowany. Artykuł został napisany osobiście przeze mnie, także jeśli ktoś chce go ciągnąć musi napisać kilka zdań od siebie. Ctrl+C będzie kasowane. Zapraszam do wytypowania najlepszej "5" NBA nowego sezonu.

#2 Leo

Legenda

• Root
  • 5499 postów
  • Numer GG: 2201577
  • Internet:53 MB
  • EA Nick:LeoFP

Napisany 23 December 2011 - 04:01

Leo

1. Miami Heat - nie będę oryginalny. Drużyna z Miami ma obecnie najsilniejszy skład na czele z Jamesem i Waydem. Byli o włos od tytułu w poprzednim sezonie, poprawią obronę i powinni sięgnąć po mistrzostwo.

2. Boston Celtics - Celtowie to moja ulubiona drużyna NBA. Mają w składzie najlepszego łowce "3" Raya Allena oraz doświadczonych Pierce'a i Garnetta. Sezon będzie krótszy i to będzie ich atutem. Obrona oraz publiczność w TD Garden będzie ich najsilniejszą stroną.

3. Chicago Bulls - obecna drużyna nie jest aż tak silna jak złota ekipa Byków z lat 90, na czele z Michaelem Jordanem i Scottie Pippenem. Mają w składzie jednak MVP Derricka Rose'a. Publiczność w Chicago zawsze gorąco wspiera swoich idoli i tak będzie w ciągu trwania tego sezonu.

4. Los Angeles Lakers - mimo wszystko stawiam na drużynę z miasta aniołów. Odszedł Lamar Odom, jednak mają w składzie Kobyego Bryanta, który sam może zdecydować o losach meczu. Poprzedni sezon był nieudany, więc w tym musi być tylko lepiej.

5. Oklahoma City Thunder - młode wilki z dużymi ambicjami. Zespól bardzo młody z bardzo dobrymi graczami, takimi jak znakomity strzelec Kevin Durant czy rozgrywający Russell Westbrook. Są spragnieni sukcesów i powinni sporo namieszać w tym sezonie.

#3 Malina.

Legenda

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2184 postów
  • Numer GG: 3700322
  • Internet:2.4 mb/s

Napisany 23 December 2011 - 11:35

Malina

1. Boston Celtics - moc gwiazd daje Bostonowi pewne miejsce w najlepszej '5' sezonu. Kevin Garnett, Paul Pierce czy Ray Allen to gwiazdy NBA, którzy od wielu lat utrzymują bardzo wysoki poziom.

2. Miami Heat - w poprzednim sezonie udowodnili swoją wartość, tak więc powinni spokojnie wytrzymać trudy skróconego sezonu. Dwayne Wade i LeBron James poprowadzą Miami do walki o mistrzostwo.

3. Dallas Maverics - pierwsza piątka Dallas budzi strach w szeregach innych ekip. Dirk Nowitzki, Jason Terry, Jason Kidd czy Vince Carter są to gracze, którzy swoimi zagraniami potrafią pobudzić resztę ekipy do walki o każdy punkt. Moim zdaniem (razem z Bostonem) najsilniejsza ekipa w NBA.

4. New York Knicks - mój "czarny koń" rozgrywek. Wzmocniona drużyna przyjściem Carmelo Anthony'ego w poprzednim sezonie będzie trudnym przeciwnikiem, szczególnie na swoim parkiecie. Bardzo dużą rolę odegra Amare Stoudemire.

5. Los Angeles Lakers - po słabszym poprzednim sezonie Lakersi będą chcieli powalczyć o lepszą lokatę w tym sezonie.
W składzie niesamowity Kobe Bryant.

#4 Czokoloko

Legenda

• Extra Mod
  • 7193 postów
  • Numer GG: 107655
  • Internet:6 mb/s
  • EA Nick:CzokolokoFP
  • Klan:brak

Napisany 23 December 2011 - 13:02

1. Boston Celtics - Ekipa z Bostonu w tym skróconym sezonie ma wielkie szanse na pierścienie. W tym sezonie kończą się kontrakty Allena i KG. Doc powiedział wprost że ich celem jest teraz mistrzostwo. Przed sezonem dość dobrze się wzmocnili. Co prawda mają tylko jednego klasowego centra JO ale z tego co wiem on jest zdrowy i powinien być pierwszoplanową postacią. Na PF mają KG i jego następców. Atletycznego Bassa czy Wilcoxa. Rondo ma na zamianie Doolinga, młodego dobrego rookie Moore'a. Jednym słowiem Boston w top5 moim zdaniem znajdzie się na pewno. liczę o Finał bo szansę bardzo wysokie są.

2. Miami Heat - Ekipa żaru z wielką trójką na czele nie będzie miała problemu z awansem do najlepszej piątki. ostatni sezon pokazał że drużyna się układa bardzo dobrze. Sezon pograli razem teraz w tym są bardziej zgrani i będzie ciekawa rywalizacja.

3. Chicago Bulls - Byki przed sezonem się nie osłabili. Przedłużyli kontrakt z ROse na 94 mln $ i stawiają na zgranie i doświadczenie.

4. Oklahoma CIty Thunder - Oklahoma w tym sezonie moim zdaniem zawojuję bardzo dużo. Ekipę mają bardzo mocną : Durant, Perk, Harden czy Westbrook. Dla mnie Oklahoma w tym sezonie zdziała bardzo wiele i kto wie czy nie powalczy nawet o pierścienie.

5. Los Angeles Clippers - Ekipa z Los Angeles w tym sezonie będzie jedną z objawień sezonu. Do drużyny przyszli Chris Paul i Billups. Jak dla mnie jest to mega wzmocnienie. Mecze przed sezonowe pokazały że LAC będą się liczyć. Nie dość że mają dwóch dobrych rozgrywających którzy grają razem w s5 i mają bardzo dobry rzut za 6 m to do tego dochodzi pod koszem niesamowity Jordan i Blake Griffin. Dla mnie LAC będzie czarnym koniem w tym sezonie i dlatego umieściłem ich w 5 sezonu.

Kolejność drużyn przypadkowa*

HEJ HEJ TU ENBIEJ !

#5 marcin1992

Klasa Światowa

• Mod
  • 955 postów
  • Numer GG: 7583759
  • Internet:30 Mb
  • EA Nick:Maarcin92
  • Klan:BRAZZERS

Napisany 23 December 2011 - 14:04

1. Miami Heat
2.Oklahoma City Thunder
3. Chicago Bulls
4. Dallas Maverics

W finale NBA zagrają OKC i Miami i to ekipa z Florydy zgarnie mistrzostwo. Heat już w poprzednim sezonie byli bardzo blisko zdobycia tytułu i w tym będą jeszcze bardziej zdeterminowani, aby zgarnąć pierścienie. W finale konferencji pokonają popularne "Byki", które utrzymały skład z poprzedniego sezonu dodatkowo wzmacniając się na pozycji SB w osobie RIP'a Hamiltona. W finale konferencji zachodniej zagrają młodzi i ambitni Thunders oraz osłabieni, ale wciąż bardzo groźni Dallas. Do finału wejdzie Oklahoma City Thunder, którzy po stratach Dallas mają teraz lepszy skład i mają po prostu więcej argumentów.

PS Każdy kto się zarejestruje w dziale League Pass na oficjalnej stronie NBA będzie mógł bez żadnych opłat oglądać wszystkie mecze w dniach 25 grudnia - 9 stycznia. Potem ta usługa będzie płatna. NBA League Pass umożliwia oglądanie wszystkich meczów na żywo i w retransmisjach (o dowolnej porze), przewijanie, oglądanie skrótów, wybranych akcji, oglądanie czterech meczów na raz, itp.

Ten post był edytowany przez marcin1992 dnia: 23 December 2011 - 14:25

#6 chalek66

Profesjonalista

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 720 postów
  • Numer GG: 35210762
  • Internet:2mb
  • EA Nick:Chalek66
  • Klan:MoF

Napisany 23 December 2011 - 15:44

1. Miami Heat - chyba nie muszę tłumaczyć :)
2. Oklahoma City Thunder - Nate Robinson, Kevin Durant, Russell Westbroock - oni zwojują dużo. Będą wysoko pokonując wszystkich po kolei. Jednak na drodze stanie im tylko Miami.
3. Los Angeles Clippers - Genialny Chris Paul i Blake Griffin stworzą duet wygrywający mecze.
4. Chicago Bulls - zespół zgrany i bardzo popularny. Myślę, że 4 miejsce to minimum.
5. Dallas Mavericks - Nowitzki, Terry, Kidd, Barea - wygrali w tamtym sezonie i w tym powalczą.

Ogólnie te gwiazdy sie na rozchodziły do tych klubów:p. Czas na zmiany. Boston i Lakers zaliczą słaby sezon.

#7 Czokoloko

Legenda

• Extra Mod
  • 7193 postów
  • Numer GG: 107655
  • Internet:6 mb/s
  • EA Nick:CzokolokoFP
  • Klan:brak

Napisany 23 December 2011 - 18:15

Barea już nie gra w Dallas :) Dla mnie Dallas nie zajdą nawet do finału konferencji. To samo Lakers.

#8 marcin1992

Klasa Światowa

• Mod
  • 955 postów
  • Numer GG: 7583759
  • Internet:30 Mb
  • EA Nick:Maarcin92

Napisany 23 December 2011 - 18:38

A Nate to pewnie w rotacji się nie zmieści jak w poprzednim sezonie albo będzie grał jak nie będzie szans na zmianę wyniku.

#9 Nadra

` The Chosen 1 `

• Mod
  • 2026 postów
  • Numer GG: 9406625
  • Internet:25 Mbit
  • EA Nick:Nadratovsky

Napisany 25 December 2011 - 11:10

Już 3 raz podchodzę, bo gdy wcześniej pisałem, nie mogłem dokończyć swoich wypocin. Tak więc dorwie się teraz znawca do tematu. ^^
Moje TOP5 na sezon 2011/12.

1. Miami Heat - Drużyny postaram się, aby były chronologicznie ułożone w moim zestawieniu. Na pierwszym miejscu stawiam MH. Team, w poprzednim sezonie grał w TheFinals2011. Jest bardziej zgrany i bogatszy o nowe doświadczenia. Każdy z graczy "Żaru" mocno trenował przez wakacje. Heat nie straciło, żadnego ważnego zawodnika. Pozyskali Shane'a Battiera. klasowego obrońcę, ze świetnym rzutem z dystansu. Liczę na progres młodych playerów: Mario Chalmersa oraz Joela Anthony'ego. Gdyby do formy jeszcze wrócił Mike Miller i nowo nabyty Eddy Curry, "Wielka Trójka" mogła by mieć bardzo dobre wzmocnienie na każdej pozycji. W poprzednim sezonie, chciałem pierścień dla J-Kidda. W tym roku chcę dla LeBrona...

Wyjściowa 5:
PG M. Chalmers, SG D. Wade, SF L. James, PF C. Bosh, C J. Anthony

2. Oklahoma City Thunder - młodzi, ambitni, głodni sukcesów. Pomimo małego stażu na parkietach, mają już wyrobioną markę, a na każdej pozycji jednego z lepszych dostępnych koszykarzy. Niepodważalnym liderem zespołu jest Kevin Durant. Ten chłopak w ataku potrafi dosłownie wszystko. Jak dla mnie KD35 w tym sezonie ma bardzo duże szanse, by zostać MVP rozgrywek ligowych. Myślę, że "Grzmot" zagra w TheFinals2012 razem z Miami. Gdy się patrzy na ich skład, nie powinno chyba to nikogo zdziwić, że tak uważam, bo Westbrook, Harden czy Ibaka na pewno nie zostawią Durantuli samego. Trzeba też zaznaczyć, że z drużyną zgrał się bardziej K. Perkins. Przypomnijmy sobie, jak wiele robił dla C's w serii finałowej z Lakers w 2010 roku. Przede wszystkim są mocni w obronie, a to dzięki temu aspektowi gry, wygrywa się mecze w PlayOffs.

Wyjściowa 5:
PG R. Westbrook, SG J. Harden, SF K. Durant, PF S. Ibaka, C K. Perkins

3. Chicago Bulls - Kolejnym teamem w mojej hierarchii są Byki prowadzone przez MVP poprzedniego sezonu regularnego: Derricka Rose'a. Do drużyny w oknie transferowym dołączył RIP Hamilton. Oglądając mecze preseason widać, że RIP jest w formie. Tak samo jak OKC, Bulls stanowią już drużynę kompletną. Każda pozycja jest rozsądnie obsadzona i każdy gracz, zna swoją rolę na boisku. Nie zdziwię się, gdy powtórzą wyczyn z poprzedniego sezonu i również teraz zajmą 1. miejsce w Konferencji Wschodniej. Rose, Hamilton, Deng, Boozer - to wielkie nazwiska, które daleko zajdą w PostSeason.

Wyjściowa 5:
PG D. Rose, SG R.Hamilton, SF L. Deng, PF C. Boozer, C J. Noah

4. New York Knicks - nie wiem czemu drużyna z Madison Square Garden jest tylko wymieniona raz i jest nazwana na dodatek czarnym koniem rozgrywek. Hello... Do Wielkiego Jabłka przyszedł Chandler. Nie wiecie ile zrobił dla Mavs rok temu? To musicie odrobić pracę domową. Dysponują fantastycznym FronCourtem. Carmelo Anthony, Amare Stoudemire i Tyson Chandler. Do tego doświadczony Baron Davis i młody, atletyczny L. Fields. NYK będzie przewodziło w tym sezonie w zbiórkach. Może i nie mają za bardzo nikogo na ławce, ale sama ich Start5 daleko zajdzie.

Wyjściowa 5:
PG B. Davis, SG L. FIelds, SF C. Anthony, PF A. Stoudemire, C T. Chandler

5. Los Angeles Clippers - moją listę zamyka drużyna, która zawsze przegrywała bitwę o Los Angeles. W tym roku będzie inaczej. Mają problem, bo w rotacji nie mają drugiego nominalnego centra, ale i tak będą objawieniem tego sezonu. Chris Paul wiedział gdzie przyjść. Billupsowi na pewno tu się spodoba i nie zakończy przedwcześnie kariery. Czytałem, że Billups się tylko będzie tu marnował, że to typowy PG, będzie zmuszony do gry na SG, bo nie przebije się przez CP3 do wyjściowego. Billups to urodzony strzelec! Może liczyć na wspaniałe asysty od Chrisa. Zaraz, zaraz. Chyba zapomniałem. Bo nie tylko na nich opiera się skład LAC. C. Butler. Znacie gościa? W poprzednim sezonie drugi strzelec Mavs. Doznał kontuzji w czasie sezonu, która wykluczyła go z gry w PlayOffs. DeAndre Jordan. Zrobił postępy. Bardzo atletyczny center. Nie bojący się gry w ataku. No i On... BLAKE GRIFFIN! Totalnie grający bez kompleksów gracz. Nie wie co to strach. Dunkuje nad każdym. Wykańcza alleyoopy, do tego zbiera z nad obręczy, uderza głową w tablicę podczas skoków! :D to LAC może zostać czarnym koniem rozgrywek. I zostanie. To będzie najbardziej efektowna drużyna w NBA. D. Stern specjalnie pokierował transferem CP3 tak, by to był ruch dobry dla całej organizacji, bo kto nie będzie chciał oglądać Clippers w tym sezonie?

Wyjściowa 5:
PG C. Paul, SG C. Billups, SF C. Butler, PF B. Griffin, C D. Jordan.

Podsumowanie:
Udało mi się rozpisać zespoły w.g mojej hierarchii. Zabrakło u mnie Boston Celtics, LA Lakers czy Dallas, bo na te drużyny przyszedł już kres. Powiem szczerze, że wieku się nie oszuka, chociaż mogą bardzo te drużyny namieszać w lidze i na pewno będę grały w PO. Ten sezon zapowiada się bardzo ciekawie. Dużo zmian w drużynach. Zmiejszona ilość rozgrywanych spotkań przez LockOut. Warto będzie śledzić wyniki Minnesoty TimberWolves, Indiany Pacers, Orlando Magic Portland Trail Blazers i jeszcze innych kilku zespołów bo to jest NBA. Where amazing happens.

#10 GReGz

Jr Trampkarz

• Members
  • PipPip
  • 150 postów
  • Numer GG: 5394545
  • Internet:1MB/s

Napisany 25 December 2011 - 18:50

1 Miami Heat - . LeBron juz chyba nikomu nie odda swojego pierscienia. Chyba ze bedzie jak Karl Malone, tylko ze Karl mial naprzeciwko Michaela a LeBron nie ma w sumie nikogo lepszego od niego. Do tego Wade, ktory nigdy nie pozostaje w cieniu LeBrona tylko na odwrot. Bosh przypakowal wiec w obronie beda jeszcze lepsi, zapewne najlepsi .

2 Los Angeles Clippers - Paul, Billups, Butler, Griffin, Jordan ... prawie jak druzyna na All Star. Wg mnie pewne pierwsze miejsce na Zachodzie, no ale zobaczymy na co stac Oklahome i Dallas

3 Oklahoma - Durant w letniej lidze punktowal chyba ok 45 pkt na mecz ale nie jestem pewien. Ktos powie, tak bez obrony itd ale sami sobie obejrzyjcie co on robil i jak sie poprawil, a ten rzut na Dirka w Pre-Seasonie .. miazga. Tak samo progres na pewno zrobii pozostali. I nadal sa najmlodsi chyba

4. Chicago Bulls

5 . Charlotte Bobcats - tak wiem , wiem wysmiejecie mnie. Za wczesnie .. ale cos czuje ze Kemba Walker bedzie jedna z najwiekszych gwiazd w tej lidze. Pierwszy mecz na parkietach NBA (oczywiscie w Pre-Season) i 21pkt .. game winner.. wszystkie ostatnie akcje na niego i wszystko skonczone .. so clutch :D

4

#11 Nadra

` The Chosen 1 `

• Mod
  • 2026 postów
  • Numer GG: 9406625
  • Internet:25 Mbit
  • EA Nick:Nadratovsky

Napisany 26 December 2011 - 11:53

Mamy pierwszy dzień zmagań za sobą. Faworyci wygrali swoje spotkania, jednak jak zwykle nie zabrakło emocji. Dużą szansę na wygraną w swoich spotkań mieli Celtics i Lakers. Tym samym potwierdzili, że nie można ich lekceważyć. Zainteresowanych recapem z meczy zapraszam na www.nba.com.

Jakie są Wasze wrażenia? Czekam na wypowiedzi.

1 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników