Fakt to mój pierwszy post ale mam nadzieję ze bedzie przydatny. Na wstepie nadmieniam, ze nie jestem jakims ultra wybitnym graczem, ktory sie wymądrza itp Po prostu chcialbym dodac cos od siebe - moje spostrzezenia i porady w FIFA 12 (dla osob grajacych online)
Jak kazdy gracz wie - Fifa 12 przysparza wielu emocji - od tych pozytywnych i negatywnych. Kluczowym pytaniem jest to jak grac aby wygrywac. Nie ma w zasadzie jednoznacznej odpowiedzi. Nie łudź się ze wygrasz wszystko. Czym dluzej bedziesz grac to wraz z twoim doswiadczeniem bedziesz wygrywac wieksza ilosc meczy.
Znajdz swoja formacje. Nie sugeruj sie tym iz wiekszosc gra 442, 42121, 433 itp. Probuj eksperymentuj i zobacz co daje ci najwieksza swobode gry, wieksza ilosc wygranych itp.
Ja osobiscie najlepiej sie czuje w formacji 5221. Moze to dziwne- bo rzeczywiscie - nagle w srodku pola nie ma komu podac- ale tak na prawde zalezy to wszystko od ogrania, sposobu gry - znalezieniu "złotego klucza" do danej formacji.
Jakie sa plusy formacji 5221? Masz 5 obronców ktorzy skutecznie zatrzymuja przeciwnika na ataku skrzydlowym. W zasadzie gracze ktorzy tylko atakuja skrzydlami maja nielada problem jak obejsc taka obrone. Gorzej gdy przeciwnik lubi atakowac srodkiem pola- tam mamy malo pomocnikow ale wystarczy grac uwaznie i spokojnie i nie powinno byc problemow. Problemem tez moze byc atak. Warto korzystac ze skrzydlowych obroncow i wyprowadzac atak skrzydlem. Gramy albo skrzydlem do konca albo zgrywamy pilke do srodka gdy nadarzy sie ku temu okazja. Plusem jest to ze w przypadku straty pilki zawsze stoi duzo obroncow, ktorzy skutecznie blokują atak. Minusem jest to ze trzeba nauczyc sie jak atakowac - poniewaz mozliwosci nie jest duzo.
Kolejnym wg mnie waznym elementem gry jest wlasna taktyka. Musicie znaleźć optymalne ustawienie suwaków do swojego stylu gry i formacji. W moim przypadku jest to czesta ilosc dlugich podan, dosrodkowan, bezpieczne podania, bardzo duzy presing itd. Szczegoly dla zainteresowanych
W meczu w przypadku gdy gra wam się nie klei - tzn podania nie dochodzą, isntnieje problem z wyjsciem z wlasnej polowy - niektorzy zmieniaja formacje - ja ustawiam tylko charakter gry - tzn gra ofensywna, ultraofensywna, defensywna lub ultradefensywna. Czesto po szybkiej zmianie wszystko sie odmienia. Z doswiadczenia zauwazylem, ze jesli przeciwnik gra bardzo ofensywnie z duzym presingiem warto ustawic podobną taktykę - tworza sie szanse na zabojcza kontre. Oczywiscie tez ryzykujemy ale mamy zawsze tych 5 obroncow
Kolejna wazna rzecza jaka trzeba sie nauczyc to triki. Gdy juz jestesmy na skrzydle. Mamy dwie, moze trzy opcje - albo dosrodkowujem albo probujemy sie przedrzec trikami ( jak sie uda swietny efekt), albo zgrywamy na srodek pola i tam probujemy oddawac strzal. Jednym z wazniejszych trików to jest proste przejscie z wkorzystaniem przyciskow strzał+podanie - to podstawa jak opanujesz go do perfekcji ucz sie kolejnych.
Warto skorzystac takze z porad youtuba - poszukac haseł finishing tutorial, longshot itp Mniej wiecej nauczymy sie jak strzelac z bardzo daleka, jak oddawac strzaly w przypadku 1:1, finezyjne strzaly, mocne strzaly - co kiedy i jak
ULTIMATE TEAM
Na poczatku mialem mieszane uczucia jak pierwszy raz rozpoczalem przygode z tym trybem (wersja PC). Na poczatku stworzylem druzyne zlozona ze zlotych graczy i byloby calkiem ok gdyby nie jeden problem - KASA. Jesli chcecie grac zlotymi zawodnikami musicie poswiecic troche czasu w handel aby takich zawodnikow utrzymac. Chyba ze jestescie PRO graczami i wygrywacie turnieje z wysokimi nagrodami
PsYCHO
Nie wiedzalem jak to nazwac wiec jest psycho. ;P Ogolnie chodzi o to aby traktowac fife z lekkim przymruzeniem oka. W meczu jaki rozgrywacie istnieja znaczace elementy losowosci. Czasami bedziecie miec pecha, czasami farta i pilka spadnie wam pod same nogi. Nie warto sie emocjonowac. Przegrywacie- trudno, wygrywacie - fajnie. Czasami nie bedzie ci wchodzic nic, czasami bramki beda padac jedna za drugą. Po prostu istnieje w tej grze element losowosci i trzeba miec do tej gry dystans - po prostu grajcie for fun.
Oczywiscie wiem, ze nie wyczerpalem calkowicie tematu. Nadmieniam ze sa to tylko ogolne porady do mojego stylu gry. Nie sa to zelazne reguly dla tej gry - po prostu moj sposob na zabawe z fifą.Jakby co prosze pytac. z gory przepraszam za bledy. Zapraszam do gry
Pozdrawiam i życzę samych wygranych i zapraszam do zadawania pytan w celu rozwiniecia tematu.
PS.
filmik ktory powinnien obejrzec kazdy
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bardzo wazna strona dla osob co graja ultimate team. Otoz w czym rzecz. Zakupujac zawodnika czesto sugerujemy sie ogolna wartoscia zawodnika a potem jego predyspozycjami/wspolczynnikami. Na tej stronie przedstawiono rzeczywiste wartosci zawodnikow. Np zawodnik ktory ma ogolna wartosc 64 - w rzeczywistosci moze miec nawet 82!!! Okreslone jest to w zakladce potential. Wiec mozecie kupic niby slabszego zawodnika lecz w rzeczywistosci jest on o wiele wiele lepszy. Aczkolwiek to nie jest reguła. Jest taki film MONEYBALL troche nawiazuje do tematu.
Tyle w dodatku